Dret Inmobiliari: Fem comptes, comprar un habitatge és més rendible que llogar?

Dret Inmobiliari: Fem comptes, comprar un habitatge és més rendible que llogar?

Viure en un pis de 90 metres quadrats a Madrid suposa destinar el 27% dels ingressos familiars si paga una hipoteca i el 40% si resideix de lloguer.

Llogar no ha de ser sinònim de llençar els diners, però la veritat és que a les famílies espanyoles els surt molt més rendible adquirir un habitatge en lloguer. Concretament, entre un 20% i un 40% en la majoria de ciutats, segons un informe publicat aquest dimecres per Century 21 Espanya que, per primera vegada, analitza per primera vegada la capacitat d’accés a l’habitatge de les famílies en diverses ciutats espanyoles , en funció del seu nivell de renda i de la seva opció residencial.

A Espanya, fer front al pagament de la quota hipotecària no suposa, en cap dels casos, un desemborsament superior a un terç dels ingressos familiars, el llindar recomanat per poder arribar bé a final de mes, una cosa que no es compleix en el cas del lloguer: a Madrid, Barcelona i Palma de Mallorca, els inquilins s’enfronten a rendes no sostenibles per a l’economia familiar, amb una taxa d’esforç superior al 40%. Més enllà d’aquestes ciutats, el patró que es repeteix en totes és que els inquilins paguen més que els hipotecats pel mateix tipus d’habitatge, el que condueix a sacrificar renda o metres quadrats.

Una llar que adquireixi avui un pis de 90 metres quadrats a Madrid haurà de fer front a una hipoteca 960 euros al mes, mentre que un altre que visqui de lloguer pagarà 1.419 euros mensuals. Si la renda mitjana d’una família madrilenya és de 3.568 euros al mes, això vol dir que la primera haurà de destinar el 27% dels seus ingressos al pagament de la quota, mentre que la segona haurà de dedicar en canvi el 40%. La qual compra es troba dins del llindar recomanat d’esforç (com a màxim el 33% dels ingressos), mentre que la que lloga el supera amb escreix i es trobarà amb un escàs marge per fer front a altres despeses.

De la mateixa manera, cenyint-se a un desemborsament màxim d’un terç de la renda familiar, una llar a Madrid podrà optar per un habitatge de 110 metres quadrats en propietat, mentre que si resideix de lloguer haurà d’acontentar amb 75 metres quadrats, 35 metres menys, perquè el preu del metre quadrat de lloguer se situa notablement per sobre del de compra. “En aquest escenari, el lloguer és l’opció que menys beneficia, ja que la renda mensual que hauria de pagar una família per la mateixa casa excedeix en un 32%”, sosté l’informe. No es tracta d’un fenomen que es doni únicament a la capital. Segons els càlculs realitzats per Century 21, comprar una casa de 90 metres quadrats implica un desemborsament mensual entre un 20% i un 40% per sota de les xifres de lloguers que s’apliquen actualment al mercat.

En el cas de Barcelona, ​​comprar un pis amb les dimensionades ja citades suposa un esforç econòmic equivalent al 31% dels ingressos -quatre punts més que a Madrid i el cas que més s’aproxima al límit aconsellat, només per darrere de Sant Sebastià- , mentre que si parlem de llogar, aquest percentatge ascendeix al 44%, el que situa a la capital catalana, al costat de Madrid ia Palma de Mallorca, entre les tres úniques ciutats on arrendar “esgota el plafond màxim recomanat”, adverteix l’estudi. Els particulars que vulguin ajustar el seu pressupost i gastar menys d’un terç de la seva renda haurien de renunciar a espai i lloguer un habitatge de 65 metres quadrats, 30 metres menys que si accedissin a la compravenda.

Necessitat d’oferta ajustada al poder adquisitiu

Espanya va molt a poc a poc acostant-se a la resta dels seus socis europeus i, en els últims anys, el percentatge de persones que viuen de lloguer ha crescut fins a arribar gairebé al 23% de la població enfront del 30% de la mitjana europea. Molts recorren a ell com a primera via a l’emancipació i també, per tenir més flexibilitat i menys lligams. Però la veritat és que molts altres ho fan perquè no tenen més remei i no tenen les condicions laborals i econòmiques per demanar una hipoteca.

“Avui dia, les principals ciutats de tot el món s’enfronten al repte de proporcionar solucions assequibles i adequades per als seus habitants, especialment a les grans ciutats com Madrid i Barcelona, ​​on és visible un fort creixement de la població, les opcions d’habitatge amb preus assequible són escasses”, reconeix el conseller delegat de Century 21 per a Espanya i Portugal, Ricardo Sousa.

Per a qualsevol consulta relacionada amb compravendes, lloguers, hipoteques…, contacti amb MARTÍNEZ SAURI ADVOCATS A MATARÓ

Font: cincodias.elpais.com

Summary
Dret Inmobiliari: Feu comptes: comprar un habitatge és més rendible que llogar
Article Name
Dret Inmobiliari: Feu comptes: comprar un habitatge és més rendible que llogar
Description
Dret Inmobiliari: Feu comptes: comprar un habitatge és més rendible que llogar
Author
Publisher Name
MARTINEZ SAURI ADVOCATS
Publisher Logo

Related posts